مصاحبه ام با رادیو فردا در خصوص سفر منطقهای ظریف و رویکرد ایران پس از توافق هستهای
سفر منطقهای ظریف و رویکرد ایران پس از توافق هستهای
۱۳۹۴/۰۵/۲۳
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در ادامه سفر منطقهای خود، عصر پنجشنبه از پاکستان به هند رفت.
به گزارش ایرنا خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، آقای ظریف هنگام ورود به دهلی نو گفت که سفرش فرصت مناسبی ست تا دو کشور «روابط خود را بعد از توافق هستهای و حذف برخی از موانع گسترش دهند».
وزیر امور خارجه ایران اهداف سفر به هند را گفتگو پیرامون مقابله با افراطگرایی و خشونت و گسترش روابط دوجانبه اعلام کرد.
گزارش شاهین بشیری در مورد نتیجه دور دوم سفر منطقهای ظریف
آقای ظریف در دیدار با ناراندا مودی نخستوزیر هند ضمن اشاره به نتایج به دست آمده از طریق توافق هستهای با کشورهای ۵+۱ گفت ظرفیت مناسبات دو جانبه را در فضای جدید برای حرکت به سمت گامهای بلندتر و گستردهتر مستعد میداند.
نخستوزیر هند نیز با اشاره به آثار و پیامدهایاجرای پروژه توسعه بندر چابهار و اجرای راه آهن به آسیای میانه خواستار برگزار شدن هرچه سریعتر کمیسیون مشترک دو کشور شد.
اتصال بندر چابهار به شبكه راهآهن و امتداد آن تا مشهد، بهدليل فقدان دسترسی مستقيم كشورهای آسيای مركزی و افغانستان به آبهای بينالمللی ميتواند به عنوان يك نقطه راهبردی، رابط اين كشورها به آبهای آزاد باشد و نقش ايران را در مجموعه فعاليتهای اقتصادی در منطقه آسيای مركزی، روسيه و اروپا تقويت کند.
در دیدار آقای ظریف با نارندا مودی نخستوزیر هند همچنین مسائل مربوط به افغانستان و سوریه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
محمدجواد ظریف پیش از هند و پاکستان، سفرهایی کوتاه به لبنان و سوریه داشت اما سفر او به ترکیه، به دلیل آنچه حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت امورخارجه « برنامه فشرده سفر آقای ظریف » عنوان کرد لغو شد.
مهرداد خوانساری، دیپلمات سابق ساکن لندن در جمعبندی دور دوم سفر منطقهای وزیر امورخارجه ایران به رادیو فردا میگوید:
«بعد از انعقاد قرارداد برجام یکی از هدفهای دولت جمهوری اسلامی ترمیم روابط و قدم پیش گذاشتن برای مصالحات منطقهای بوده، این در خلیج فارس میشود گفت تا حدودی موفقیتآمیز بوده به هرحال گام اولیهای بوده در لبنان و سوریه هم با توجه به ظهور دولت اسلامی و نیروهای تندرو اسلامی از قبیل جبههالنصره و القاعده شرایطی پیش آمده که تندرویهایی که قبلا به ایران نسبت داده میشد خیلی از میزانش کمتر شده و پیشنهاداتی که ایران میدهد بیشتر با طبع جامعه بینالمللی امروزجور در میآید تا مثلا سه یا چهار سال پیش. در ارتباط با کشورهایی از قبیل پاکستان و هند امروز که این تحریمهای اقتصادی احتمال برداشتنشان خیلی زیاد شده زمینه برای همکاریهای اقتصادی هم مهیا میشود».
از سوی دیگر تبادل نظر در مورد مساله سوریه و مقابله با داعش یکی از مهمترین محورهای سفر منطقهای آقای ظریف بهشمار میرود. احمد هاشمی، کارمند سابق وزارت امور خارجه و روزنامهنگار مستقل مقیم ترکیه در این زمینه به رادیو فردا گفته است:
«خطر داعش بیش از پیش واضح و آشکار شده و آن حمایتهای قبلی ، حمایتهای ضمنی یا مستقیمی که توسط کشورهای منطقه همچون عربستان، ترکیه ، قطر و دیگران متهم هستند که حمایت داشتند یا چشمپوشی کردند نسبت به تحرکات داعش، آن از بین رفته و بهعنوان مثال میبینیم که ترکیه هم به این جبهه کارزار ضد داعش پیوسته و حتی صحبت از ایجاد منطقه امن میکند و صحبت از قرار دادن پایگاههای خودش در اختیار نیروهای آمریکایی هست و موازنه بر علیه اسد در حال رقم خوردن هست، وقتی همه اینها را در کنار همدیگر قرار میدهیم به این نتیجه میرسیم که پس از این توافق هستهای اهمیت سفر آقای ظریف به کشورهای سوریه و لبنان دو چندان بوده است».
سفر آقای ظریف به هند در حالی صورت میگیرد که این کشور اعلام کردهدر نظر دارد یک میلیارد و چهارصد میلیون دلار از دارایی های بلوکه شده ایران از بابت خرید نفت را آزاد کند.
دور دوم سفرهای منطقهای محمد جواد ظریف از روز سه شنبه آغاز شده و با سفر وی به هند پایان یافت.
No comments:
Post a Comment